Sağlık Arama

Ansiklopedi
Uzmanına Sor

Uzm. Dyt. Bengul Akgun ile diyet

Yağlar ve Bilinmesi Gerekenler - I

Yağların vücut için önemi nedir?

-Yağlar en çok enerji veren besin ögesidir. 1 gram yağ 9 kalori verir. Aynı zamanda depolanmış enerji kaynağıdırlar.
-A, D, E, K vitaminlerinin vücut tarafından kullanılabilmesi için gereklidir.Aksi takdirde bu vitaminler bağırsaktan emilemezler.
-Deri altı yağ tabakası vücut ısısının kaybını önler.
-Organları çevreleyerek dış etkenlerden korurlar.
-Midenin boşalma hızını geciktirirler.

Beslenmede iki yol ile yağ tüketimi söz konusudur

Görünmez yağ; besinlerin bileşiminde yer alan yağ demektir. Süt ve türevleri, yumurta, et ve et ürünlerinin bileşiminde belirli miktarda yağ bulunur.
Görünür yağ ise yemeklerin pişirilmesi ve çiğ olarak tüketimi sırasında dışarıdan eklenen yağ demektir.

Doymuş ve doymamış yağ nedir ?

Görünür yada görünmez olarak tüketilen yağlar iki ayrı kaynaktan karşılanır;
-Hayvansal yağlar
-Bitkisel yağlar

Hayvansal yağlar:
Hayvan yağları, hayvansal ürünlerde bulunan yağlar ve bu ürünlerden yapılan besinlerin bileşiminde yer alan yağlar bu grubu oluşturur. Tereyağ, sade yağ, krema, kaymak, süt, peynir ve etlerin bileşiminde bulunan yağlar doymuş yağ asitlerinden oluşur. Bu yüzden doymuş yağ veya katı yağ olarak da bilinirler. Bunlar aynı zamanda kolesterolden zengin yağlardır.

Doymuş yağlar kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL- kolesterolü kana taşıyan ve damarlara boşaltan yağlardır. Damarlarda biriken kolesterol bir süre sonra kalbe giden kan akımını da engelleyerek halk arasında damar sertliği diye anılan aterosklerozise neden olur. İşte bu nedenle doymuş yağlar, sağlıksız olup mümkün olduğu kadar az tüketilmesi salık verilen yağlardır.

Bitkisel yağlar:
Doymamış yağ asitlerinden oluşur ve kolesterol içermezler. Bu yüzden doymamış yağ veya sıvı yağ olarak adlandırılır. İçermiş oldukları doymamış yağ asitlerinin yapılarına göre iki grupta incelenirler;

Tekli doymamış yağlar: Tekli doymamış yağ asitlerinin oluşturduğu yağlardır. Ülkemizde en çok tüketileni zeytinyağdır.

Çoklu doymamış yağlar : Çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşan bitkisel yağlardır. Mısır, ayçiçek, soya, susam, fındık, keten tohumu yağları bu gruba girer.

Doymamış yağlar doymuş yağların tersine kolesterol düzeyini artırmazlar. Ama tekli ve çoklu doymamış yağların kolesterole etkisi farklıdır.Çoklu doymamış yağlar, toplam kolesterolü düşürür, ama fazlası aynı zamanda iyi kolesterol olan HDL-kolesterolü de düşürür. Buna karşılık tekli doymamış yağlar, HDL-kolesterolü azaltmadan kötü kolesterol olan LDL-kolesterolü düşürür.

Uzm. Dyt. Bengül Akgün


Yağlar ve Bilinmesi Gerekenler - II
Yağlar ve Bilinmesi Gerekenler - I
Yeme Bozuklukları: Anoreksia Nervosa, Bulimia Nervosa
Karbonhitrat Tüketiminde Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Antioksidanlar Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Beslenme Çantaları Tehlike Sinyalleri Veriyor...
Kış Geliyor Diye Kendinizi Salmayın...
Zayıflama Diyeti Değil!Doğru Beslenme Eğitimi
Alkollü İçecekler ve Vücut Üzerindeki Zararlı Etkileri
Çocukluk Çağı Şişmanlığı
Geri 1 2 3 4 İleri
,